Wednesday, May 06, 2009

Adakah aku Penagih Pen yang Tegar?

Entah macam mana sedang Pak Yob mengelamun dalam kekenyangan dalam waktu rehat di kamar pejabat tengahari semalam, sedang melepaskan pandangan ke setiap sisi dan penjuru kamar...baru Pak Yob perasan....betapa banyaknya pen yang berada dalam kamar pejabat pak yob ini. Majoriti pen-pen itu adalah gratis (ertinya Percuma, Kamus Dewan ms.413)....ada pemberian teman korporat, ada sebagai cenderamata, ada yang diterima sebagai anugerah...tetapi jumlah yang terkecil harus dikalangan yang dipunyai dengan wang saku sendiri.


Tiga rumpun pen-pen gratis...

Bukan hiasan...tapi sudah takdir tempatnya disitu

Biarpun gratis...atas nilai sentimental maka kekallah ia disitu.

Gratis dari negara diatas angin....
(dari kiri...Vietnam, Manchester Metropolitan University , John Moores Liverpool, UK Education, New Zealand, Australia dan Holiday Inn Sydney.

Siapa kata barang gratis tidak menang dipakai...terima kasih buat Maybank, Angah (Waikato N.Z), Science Direct dan Dewan Bahasa dan Pustaka.

Murah tapi enak dipakai...nicorette, custom pen, Allan D'lious dan Zebra.

Trio Faber-Castell...mengapa boleh sampai tiga...ini kes hilang dan jumpa kembali.

Siri Sheaffer....sudah lama terbiar.

Siri Parker.....zamannya sudah berlalu...tapi prestasinya masih bagus.

Teman baru....si kembar Safari LAMY...sayang, ada satu warna kuning pemberian bapa mertua telah hilang...entah dimana.
Sebenarnya dirumah masih ada segenggam dua koleksi pen-pen gratis....malah ada yang telah disalahguna oleh Ira dengan menconteng sofa dan dinding....tak mengapa..asal jangan diconteng muka Pak Yob dan Mak Yong kelak sudahlah.

8 comments:

sarahjiha said...

Tapi tak boleh lawan pen Cross "Pertadi" Ku...he..he..he..

Pak Yob said...

sarajiha:huh..tu antara skandal "kerajaan lama" tu...he.he..

McBudu said...

emmm patutlah pen aku banyak nor yg hilang....

Pak Yob said...

mcbudu: tu ko kene tanya mizi, rajin nor dia bagi aku pen free...he..he..

indica said...

Hoo..banyaknya, tapi yg pakai satu dua je kan? aku rajin gak kumpul tapi pensil, tapi dulu le..termasuk le pensil Ikea..

Pak Yob said...

indica: betul tu...satu dua je yang pakai..yang lain tu kalau tak dakwat dah kering...memang tak sedap buat menulis.

aku ingat ko kumpul keychain je...especially keychain kesayangan kangaroo berbulu yang diberi oleh si jantung hati....he.he..

zara said...

Assalamualaikum Pak Yob,

Salam perkenalan. Akak suka baca komen Pak Yob dalam post Faisal Tehrani mengenai kuih benderam tu. Itu yg terus menjenguk blog Pak Yob.

Hobi mengumpul pen rupanya.

Pak Yob said...

zara: terima kasih atas lawatan...takde apa yang dapat dihidangkan...bukan mengumpul pun..dah orang bagi..kita kebas je lehhh..