Monday, February 13, 2006

Ziyad dah Botak....

Alhamdulillah anak aku Ziyad dah selamat di"aqiqah"kan, dalam majlis yang sama turut diselitkan tradisi "cukur rambut"...aku memang terkulat-kulat jugak dalam acara ni, maklumla takde pengalaman. Lepas habis majlis, petang tu jugak aku bawak ziyad p "mesin rambut", maka gondollah kepala putera aku tu...







Ziyad beberapa jam sebelum digondolkan....












Ziyad join "geng mahjong" ....

Thursday, February 09, 2006

Jemputan.

Aku sekeluarga berhajat menjemput rakan2 siber dan nyata ke majlis kesyukuran dan aqiqah anak aku Ziyad Faruqi pada 11 Februari 2006 (Sabtu) selepas Solat Zohor di rumah orang tua aku di Lot 1683(B) Jalan ABIM Surada, Kg. Sungai Ramal Dalam, Kajang. Semoga kehadiran rakan-rakan akan menambahkan lagi keberkatan majlis, isyaallah.













Turut mengundang.......Faruqi Jr.

Wednesday, February 08, 2006

Al-fatihah...

S.Jibeng atau nama sebenarnya Jaafar Siddiq, seorang insan seni pergi menemui ilahi. Beliau pergi menemui maha pencipta pada usia 64 tahun. Sebagai seorang insan "istimewa" kehadiran beliau dalam masyarakat mendapat perhatian dan namanya sentiasa meniti dibibir, terutama pencinta irama "60an" seperti aku. Allahtarham S.Jibeng sudah sinonim dengan kaca mata hitam, malahan sejak kecil lagi jika berseloroh dengan kaca mata hitam, pastinya nama S.Jibeng akan disebut. Biar menjadi bahan sendaan dan sindiran, namun jauh disudut hati pelaku, semuanya bukan dengan niat merendahkan bakat beliau, malah ianya berupa apresiasi kepada seorang insan seni yang unik serta istimewa. Siapa sangka seorang penyanyi buta boleh bertahan dalam arena hiburan sekian lamanya hinggalah jasad dikandung bumi, mungkin jika industri hiburan kita sehebat Amerika, nama S.Jibeng mungkin lebih hebat dari Stevie Wonder yang juga "istimewa". Antara lagu beliau yang memang aku minati ialah Inai di Jari (antara lagu tema video kawin aku..) dan selamat tinggal pujaan dan kalau menjelang hari lebaran pastinya lagu Musafir di Aidilfitri akan berkumandang. Semoga beliau akan aman bersemadi mengadap ilahi, serta dicucuri rahmat keatas roh beliau. Alfatihah.......



Inai Di Jari

Inai disapu dijari tandanya mesra
Memberitahu hai dikau sudah dipunya
Merah bercahaya bibirnya penuh bermakna
Di jari manisnya tersarung cincin permata

( korus )
Alangkah indah temasya di malam itu
Dua insan karam di lautan madu
Menanam dendam berahi satu persatu
Berkucup angan di bibir merayu-rayu

Apa kiranya semua dendamnya itu
Dalam gembira hai penuh duka sengsara
Seorang insan turut memendam rasa
Patah hatinya terkeorban dalam bercinta

( ulang korus )
Andainya itu sayang berupa erti
Setahun janji ditempah hilang sehari
Membuat aku sedar diri sendiri
Inai merah mu tanda sudah bersuami

Monday, February 06, 2006

alkisah "one way ticket"

tengah aku menyelongkar laci meja aku yang semak macam hutan simpan bangi ni, aku terjumpa cebisan tiket kapal terbang waktu aku ke bumi kenyalang suatu masa dahulu...lantas lagu "one way ticket" terus terdendang dalam benak aku. lagu yang telah bertaraf "classic" tak pernah aku tahu penyanyi asalnya, pada aku Allahyarham Sudirman Hj Arshad adalah pemilik lagu ini kerana kali pertama aku dengar lagu ini, ianya didendangkan oleh arwah dalam satu rancangan hiburan popular RTM suatu masa dulu, Puspawarna kalau tak silap aku. Entah macam mana terdetik pula rasa ingin tahu sejarah lagu ini, kerana aku pernah dengar ianya dinyanyikan oleh penyanyi yang mungkin berbangsa eropah. Setelah sedikit penyelidikan ringkas, baru aku tahu yang lagu ini dinyanyikan oleh kumpulan "Eruption".

One Way Ticket
mmmm… oohhhh … yeea yeea yeaah
One way ticket
one way ticket.
One way ticket
one way ticket.
One way ticket to the blues.
Choo choo train
tuckin' down the track
gotta travel on it
never comin' back
ooh
ooh got a one way ticket to the blues.
Bye bye love
my babe is leavin' me
now lonely tear drops are all that I can see.
Ooh
ooh
got a one way ticket to the blues
gonna take a trip to lonesome town
gonna stay at heartbreak hotel.
A fool such as I A fool such as I
There never was
I cry my tears away.
One way ticket
one way ticket.
One way ticket
one way ticket.
One way ticket to the blues.
Choo choo train
tuckin' down the track
gotta travel on it
never comin' back
ooh
ooh got a one way ticket to the blues.
Gotta go on
gotta truck on
got a one way ticket to the blues.
I gotta take a trip to lonesome town
gonna stay at heartbreak hotel
ooh
a fool such as I a fool such as I
there never was I cry my tears away.
One way ticket
one way ticket.
One way ticket
one way ticket.
One way ticket to the blues.
Choo choo train
tuckin' down the track
gotta travel on it
never comin' back
ooh yeah yeah yeah
ooh got a one way ticket to the blues.
Got my ticket...
there is no way you can deny it
I see that you're oh so sad