Thursday, February 27, 2014

Kisah Rolls Royce Sir Henry Gurney.

Oleh: Harith Faruqi Sidek


Sir Henry Lovell Goldsworth Gurney, Pesuruhjaya Tinggi British menemui ajal akibat serang hendap oleh komunis yang diketuai oleh Siu Mah pada 6 Oktober. Pada hari malang tersebut, Sir Henry Gurney bersama Lady Gurney dan Setiausaha Sulit beliau, D.J Staples bertolak dari Kuala Lumpur ke Bukit Fraser pada jam 10.45 pagi dengan menaiki sebuah kenderaan jenis Rolls Royce model 1951, iaitu kenderaan rasmi Pesuruhjaya Tinggi British.

Setibanya di selekoh di sebatang jalan antara Kuala Kubu Baru - Pahang yang dikenali sebagai The Gap, kira-kira jam 1 tengahari, mereka telah diserang hendap. Dikatakan sebaik sahaja mereka dihujani peluru, Sir Henry Gurney telah bertindak keluar dari kereta, lalu cuba mencari arah tembakan dilepaskan, beberapa saat kemudian, beliau menjadi mangsa peluru yang dilepaskan oleh pengganas komunis.

Dalam kejadian berkenaan, kereta Rolls Royce berkenaan telah ditembusi 35 butir peluru. Setelah dibaiki, kereta berkenaan digunakan oleh Gabenor Pulau Pinang yang pertama, Raja Tun Uda mulai 1 September 1957 hingga 1967 sebelum diganti dengan sebuah kereta jenis Cadillac. Kini Rolls Royce yang lengkap dengan enjin bernombor RE8812 itu dipamerkan di Muzium Negeri Pulau Pinang.

Sumber:

Rolls Royce at http://www.penangmuseum.gov.my/museum/en/museum/blog/rolls-royce

Shukur Rahman (23 September 1983). Henry Gurney's Rolls Royce. The New Straits Times.

http://harithsidek.blogspot.co.uk/2013/05/pembunuh-sir-henry-gurney-siu-mah.html

No comments: