Friday, December 16, 2005

Kroh...aku merinduimu..

Bila balik ke Perak minggu lepas aku terkenang balik (aisehhh…ni kang Mr. Mangga mula la nak start bersiri2 cite kenangan dia pulak ni kang…he.he..) aku dah lama tak balik ke Kampung aku kat Kroh, Pengkalan Hulu….nun jauh ni hulu..kira aku ni keturunan orang hulu la yek…he..he…telling the truth, sampai saat ini kalau aku melemparkan pandangan aku ke arah gunung di kejauhan itu, aku seakan terbayang2 kampung aku disebalik gunung2 tu…

Aku ni dulu memang manja dengan Datuk aku belah mak…maklumla cucu sulung la katakan…kemana dia pergi aku mesti dikeleknya dengan moto…kalau korang penah tengok camna orang kampun gbawak berok naik moto..camtu le grupanya aku naik moto ngan datuk aku tu….kambing2 dia semuanye menjadi tunggangan aku…kira cam wild wild west la kehidupan aku kat kampong tu….kat umah datuk aku memang takde TV…radio pun yang jenis main piring itam yang saiz kecik tu..radio tu pelik sikit pasal dia dalam bentuk “Briefcase”….radio Malaysia susah nak dapat tapi kalau “sabai sabai” memang clear water la….maklumla dah selangkah lagi ke siam. Kat kampong aku tu memang dulu banyak komunis….ye kalau tak takkan Chin Peng bawak berunding kat Baling…dekat sekoleh mak aku tu…so boleh dikatakan konvoi askar dengan kereta perisai kerap lalu lalang depan rumah atuk aku..tiap2 kali tu la aku mesti berkejor ke tingkap nak menyaksikannya…

Kat kampung aku tu ada kolam air panas…selalu gak makcik aku bawak p mandi ada satu kali tu kononnya nak camping la…dia siap buat sandwich lagi…tapi taruk dalam beg plastic….kitorang pun mandi la..lepas mandi ingat nak pekena sandwich…rupa-rupanya ada rombongan “Tok Janggut” dengan berseleranya membaham sandwich2 kitorang tu…kalau aku dapat la kambing2 yang makan sandwich kitorang tu..memang aku sembelih buat inti sandwich!!!…masa kecik aku cukup suka pakai baju askar…tapi bukan askar Malaysia….askar siam…pasal kat Pekan Kroh dan Baling (ni le pekan yang terdekat) banyak jual baju ni…lagi satu kuda plastic warna oren yang beroda tu…ntah berapa kali datuk aku belikan…asal beli je mesti tercabut roda…

Dialek kampung aku ni tak macam orang belah2 teluk ensen (kampung Mr.Mangga) atau Ipoh….dialek kampung aku ada “mixture” kedah ngan kelantan….silap dengor ingat orang kelantan…umpamanya istilah “mu” untuk awak, “kelik” untuk balik, “Ghoyak” untuk cakap….tapi ada jugak istilah2 yang tersendiri seperti “tak rok” bukan tak rock..tapi maksudnya Tak Larat, “Tebulah” untuk clumsy. Datuk aku keturunan melayu Pattani, so bila time raya tu ramai la suku sakat aku dari Pattani datang rumah…diorang ni cakap melayu pun bunyi semacam je…ntah le…aku masa kecik kalau ke seberang tu takat sampai ke Betong je….takde apa yang menarik sangat…cam budakbudu cakapla..balik2 toto…tapi aku heran gak..kenapa tilam tu namanya toto?

Memang banyak kenangan yang aku rindu sangat nak rasa kembali…Angin malam yang sejuk menggigit…mesin getah kat dalam kebun getah belakang rumah datuk aku…Kedai Haji Dong…Tasik Raban….aku kalau balik kampung lalu Gunung Paku…memang konfem..muntah berbekas-bekas…tapi yang menariknya ialah kereta2 kabel yang bawak bijih timah melintas atas kepala…kemudian orang asli dengan bakul2 rotan….ada jugak kumpulan askar sedang berlatih….diorang ni kalau penat selalu mandi kat mata air kat gunung tu….hmmm entah la..makin lama aku cerita makin rindu rasanya aku kat Kroh, Pengkalan Hulu, Baling, Tasik Raban, Kuak Hulu,Lenggong, Gerik, Rest House Taiping, Rest House Kuala Kangsar, Royal Casaurina, Tambun Inn…….satu hari nanti aku akan kembali….insyaallah….”Tahun Melawat Perak” bersama Mr.Mangga.

sign board...dah dan dekat dah ni....

9 comments:

indica said...

Menarik. tapi to be frank, seumur hidup aku tak pernah sampai ke Kroh. dekat tapi jauh, Entah brp kali aku pasang cita-cita nak pegi ke kampong abg ipar aku di lenggong tu, diorang pun selalu ajak..tapi tak jadi sbb aku ni jenis kuat malu tapi makan laju... kalo zaman budak2 boleh main ikut2..tapi masa tu tak ikut pulak.
Seronok tgk foto anak2 buah aku bercuti kat kampong tu, siap ada chimpanzee jinak yg mcm BJ and the bear tu...Tu pasal dorang lebih suka balik lenggong dari teluk ensen..

indica said...

kat sana siap dapat makan daging kijang, rusa lagi...tu dorang cakap.

Pak Yob said...

daging cipan pun ada kalau ko nak makan...he..he..

indica said...

hehehe, cipan pun ada? daging dia liat ke?

sarahjiha said...

Harith tak sangka hang pun orang pattani..beda..la Husband kita pun orang pattani..raya selalu makan koh lakan kalau makan laksa mesti taruk lanas..masak gulai bubuh ubi gantang...banyak cakap nanti jadi nano...

indica said...

Tu pasai dia dok suka nyanyi sabai-sabai. Husband Puan Sarahjiha suka nyanyi lagu tu tak?..he he

Sarahjiha? (rasa cam kenai ja...)

sarahjiha said...

Mr Mangga, mana tak kenai nye..idak ke kita sama-sama dapat APC kat dectar hari tu

Pak Yob said...

korang dapat APC...tapi haram tak belanja aku pun..

Don Balon said...

Sama la kita keturunan Patani :)
Den daripada belah mak Patani, dari belah ayah pulak campuran Kedah dengan kelantan :)