Monday, February 06, 2006

alkisah "one way ticket"

tengah aku menyelongkar laci meja aku yang semak macam hutan simpan bangi ni, aku terjumpa cebisan tiket kapal terbang waktu aku ke bumi kenyalang suatu masa dahulu...lantas lagu "one way ticket" terus terdendang dalam benak aku. lagu yang telah bertaraf "classic" tak pernah aku tahu penyanyi asalnya, pada aku Allahyarham Sudirman Hj Arshad adalah pemilik lagu ini kerana kali pertama aku dengar lagu ini, ianya didendangkan oleh arwah dalam satu rancangan hiburan popular RTM suatu masa dulu, Puspawarna kalau tak silap aku. Entah macam mana terdetik pula rasa ingin tahu sejarah lagu ini, kerana aku pernah dengar ianya dinyanyikan oleh penyanyi yang mungkin berbangsa eropah. Setelah sedikit penyelidikan ringkas, baru aku tahu yang lagu ini dinyanyikan oleh kumpulan "Eruption".

One Way Ticket
mmmm… oohhhh … yeea yeea yeaah
One way ticket
one way ticket.
One way ticket
one way ticket.
One way ticket to the blues.
Choo choo train
tuckin' down the track
gotta travel on it
never comin' back
ooh
ooh got a one way ticket to the blues.
Bye bye love
my babe is leavin' me
now lonely tear drops are all that I can see.
Ooh
ooh
got a one way ticket to the blues
gonna take a trip to lonesome town
gonna stay at heartbreak hotel.
A fool such as I A fool such as I
There never was
I cry my tears away.
One way ticket
one way ticket.
One way ticket
one way ticket.
One way ticket to the blues.
Choo choo train
tuckin' down the track
gotta travel on it
never comin' back
ooh
ooh got a one way ticket to the blues.
Gotta go on
gotta truck on
got a one way ticket to the blues.
I gotta take a trip to lonesome town
gonna stay at heartbreak hotel
ooh
a fool such as I a fool such as I
there never was I cry my tears away.
One way ticket
one way ticket.
One way ticket
one way ticket.
One way ticket to the blues.
Choo choo train
tuckin' down the track
gotta travel on it
never comin' back
ooh yeah yeah yeah
ooh got a one way ticket to the blues.
Got my ticket...
there is no way you can deny it
I see that you're oh so sad


3 comments:

indica said...

Aku mula dengo lagu ni masa sekolah menengah dulu..antara lagu matsaleh yg mula aku minat. Kumpulan eruption le.. aku juga pernah dengo tok pah nyanyi lagu ni dlm album inggeris pertama dia..tapi aku lebih suka yg asal punya.

sarahjiha said...

Takziah kepada peminat S.Jibeng....

Unknown said...

Sharifah Aini nyanyi lagu ni pun sedap....her diction is good. Bukan mcm Siti Nurhaliza. Hahaha.