Oleh: Harith Faruqi Sidek
Sejarah Industri makanan dalam
tin bermula di eropah sejak tahun 1975 di perancis, pada tahun 1804, Nicolas
Appert (1749-1841) memperkenalkan kaedah pengawetan makanan dalam tin dan mula
mengilangkan penemuan beliau di Perancis secara kecil-kecilan. Pada tahun 1818,
Seorang saudagar British, Peter Durand telah memperbaharui cara pengilangan
makanan dalam tin agar ianya tahan lebih lama, dan beliau memperoleh paten
keatas penemuan berkenaan pada 25 Ogos 1810. Mulai dekad 1860an, industri
makanan dalam tin telah berkembang dengan pesatnya di Eropah, pelbagai jenis
makanan telah ditinkan, termasuk kekacang, sayuran, daging, susu dan produk
perikanan, terutama ikan sadin.
Ikan sadin merupakan produk
perikanan dalam tin yang sangat popular diseluruh dunia hingga ke hari ini.
Produk Ikan sadin dalam tin dipercayai mula memasuki pasaran di Malaya ketika
era pentadbiran British lagi, iaitu sekitar tahun 1914. Produk ikan sadin ini
dikatakan diimport dari Portugal dan Spain. Pada tahun 1919, pasaran ikan sardine
dalam tin di Malaya mulai dikuasai oleh produk dari amerika syarikat kerana
faktor harga yang lebih murah berbanding pesaing yang lain. Pada ketika itu
ikan sardin ditinkan dalam tin bujur dan didalamnya mempunyai antara 5 hingga 7
ekor ikan.
Pada tahun 1926, Malaya merupakan
pasaran terbesar bagi produk ikan sardine dalam tin yang diimport dari Amerika
Syarikat (Suyekichi, 1929). Makanan ini bukan sahaja menjadi pilihan para
pegawai eropah yang tinggal di Malaya, tetapi juga rakyat tempatan, terutama
kaum cina. Pada tahun 1938, bermulanya pengilangan makanan dalam tin di Malaya,
ia dipelopori oleh syarikat Malayan Products Canning Co. Ltd yang mengeluarkan
produk buah-buahan serta jus buah-buahan dalam tin, syarikat yang terletak di Pulau
Pinang ini kemudiannya mengembangkan
produksi mereka dengan mengeluarkan ikan mackerel dalam tin, dan menjadi
pesaing kepada ikan sardin.
Rujukan:
(13 April 1926). Malayan Tin, The
Singapore Free Press.
(2 September 1926). California conquers
sardine trade, The Singapore Free Press.
(26 Jun 1941). Malaya is canning its own
food, The Straits Times.
(27 March 1939).”Ikan Sardine” in the
kampong diet: the miner and the malay on the rivers in the ulu, The Straits
Times.
(4 September 1926) California sardine:
popular article of diet in Malaya, The Straits Times.
Couture, Lisa,
"The History of Canned Food" (2010). Academic Symposium of
Undergraduate Scholarship. Paper 4.
Uno Suyekichi (1929). The Sardine Canning Industry in
California (Masters of Arts Thesis, University of Southern California, USA).
No comments:
Post a Comment