Friday, December 23, 2011

Fenomena Ustaz Azhar Idrus

17 Disember lepas pakyob berpeluang mengikuti ceramah Perdana yang disampaikan oleh Ustaz Azhar Idrus ("Ustaz Selebriti" sepertimana yang digelar oleh pengerusi majlis malam itu). Pakyob memang jangka mesti ramai umat manusia yang akan hadir malam itu lalu pakyob keluar rumah 15 minit sebelum masuk waktu maghrib (ceramah dijadualkan selepas solat Maghrib). Ternyata sangkaan pakyob tepat, Kawasan Masjid yang jaraknya dalam 7-10 minit dari rumah pakyob tu sesak....kereta bersusun, malah lebih ramai jemaah malam itu jika dibangdingka sewaktu solat jumaat. Kereta pakyob parkir di kawasan parkir kawasan kedai diseberang jalan (depan kedai tudung Ariani, bangi).

Melangkah masuk ke kawasan masjid pakyob disambut dengan deretan penjaja yang menjual pelbagai barangan kegunaan muslim. Selepas berpusu masuk pakyob dapat lokasi di balkoni luar masjid...selesai solat maka ceramah pun bermula...Pengerusi maklumkan atas permintaan Ustaz Azhar, sebarang rakaman video dilarang (maksudnya rakaman dengan video utuk tujuan komersil rasanya) melainkan jurukamera yang telah dilantik oleh Ustaz sendiri, video ceramah ini dijelaskan akan dikomersilkan dengan sebahagian labanya akan didermakan. Ustaz Azhar seperti lazimya akan mengambil sejam membaca kitab dan sejam kemudian menjawab soalan kemusykilan agama dari para jemaah. ceramah beliau malam itu memang menarik...antara perkataan yang selalu keluar dari mulut beliau ..."Pahang Dok?" (faham tak?)

Pakyob tak dapat lihat kelibat ustaz dengan jelas kerana berada di beranda luar masjid, lalu cermah tersebut hanya dapat dilihat melalui layar yang dipasang dikhemah diluar. Kira-kira 10.15 ceramah berakhir, puas rasanya kerana dapat mendengar (sebab tak dapat melihat ...) dengan secara langsung ceramah dari Seorang pendakwah yang sekarang ini sedang masyur di persada maya (Facebook, Blog, Youtube dll).

Ceramah dari sudut pandangan aku..(maaf kualiti gambar rendah sebab pakai kamera telefon murah)

No comments: